Saltar al contenido

Remei e memorial per a preservar-se i curar de la pesta (1587) por Girauld, Antoni

febrero 26, 2020

Remei e memorial per a preservar-se i curar de la pesta (1587)

El siguiente libro  lleva como título Remei e memorial per a preservar-se i curar de la pesta (1587). El autor es Girauld, Antoni y fue publicado en la fecha 25/06/18.  La editorial del libro es Publicacions de l’Abadia de Montserrat y se acomoda en la categoría de «Historia de la medicina».

Acerca del libro:

Que un llibre de medicina interessa només en cercles especialitzats es desmenteix amb el Remei e memorial per a preservar-se i curar de la pesta, perquè, a banda d’actuacions mèdiques, s’hi exposen consells generals i personals adreçats als habitants del Rosselló, que van patir epidèmies repetidament entre els anys 1586 i 1592. L’autor, Antoni Girauld, fou un metge occità que va escriure aquest llibre en català, i per això el text presenta occitanismes i gal·licismes, que acompanyen un català clàssic, d’una gran riquesa lèxica. Hi trobem també alguns mots propis del rossellonès, com és natural en un llibre publicat a Perpinyà cap al final del segle XVI. L’edició va acompanyada d’un estudi extens de Joan Veny, que incideix en la trobada de la cultura catalana i l’occitana, tan fructífera durant segles. L’autor és un metge humanista del Renaixement que no ha abandonat la medicina clàssica del galenisme, però que ja aconsella remeis propis dels metges capdavanters i innovadors del final del segle XV. Un esment especial mereixen les malalties que s’hi descriuen per primera volta. Els consells a la població palesen costums populars en relació amb els aliments adequats en temps de pestilència, l’hora del dia i les millors condicions meteorològiques per a eixir al carrer, les herbes per a mastegar i els poms aromàtics per a purificar l’aire. El mot pesta des d’antic era sinònim d’epidèmia, i només tardanament es va concretar en la Mort Negra, que arribà a Europa el 1347 i hi va romandre, amb episodis molt aguts, fins a començaments dels segle XVIII. Ja Jacme d’Agramont, un metge lleidatà del XIV va intentar combatre la pesta amb el seu Regiment, del 1348, reeditat en aquesta mateixa col·lecció Scripta. El llibre de Girauld té el mateix objectiu en un temps posterior en què la medicina experimentava el canvi de les idees medievals a les pròpiament modernes. Una obra cabdal de la història de la medicina catalana i europea que no s’havia tornar a publicar des de la seva primera impressió el 1587.

Remei e memorial per a preservar-se i curar de la pesta (1587)

Información sobre el autor:

Información sobre el autor no disponible

Otros libros del autor Girauld, Antoni

Etiquetas: Historia de la medicina | c. 1500-c. 1600 | Cataluña, Comunidad Autónoma de | Lingüística histórica y comparada